We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy

Economic: Economics and Managerial Behavior Essay Sample

essay
The whole doc is available only for registered users OPEN DOC

Get Full Essay

Get access to this section to get all help you need with your essay and educational issues.

Get Access

Economic: Economics and Managerial Behavior Essay Sample

1.The primary virtue of managerial economics lies in its:
a.logic.
b.usefulness.
c.consistency.
d.mathematical rigor.

ANS:B

2.Managerial economics cannot be used to identify:
a.how macroeconomic forces affect the organization.
b.goals of the organization.
c.ways to efficiently achieve the organization’s goals.
d.microeconomic consequences of managerial behavior.

ANS:B

3.The value-maximizing organization design does not involve the: a.assignment of decision rights.
b.matching of worker incentives with managerial motives.
c.development of mechanisms for decision management and control. d.establishment of the regulatory environment.

ANS:D

4.Business profit is:
a.the residual of sales revenue minus the explicit accounting costs of doing business. b.a normal rate of return.
c.economic profit.
d.the return on stockholders’ equity.

ANS:A

5.In a free market economy, the optimal quality of goods and services is determined by: a.workers.
b.firms.
c.government.
d.customers.

ANS:D

6.Managers who seek satisfactory rather than optimal results: a.take actions that benefit parties other than stockholders. b.are insensitive to social constraints.
c.are insensitive to self-imposed constraints.
d.increase allocative efficiency.

ANS:A

7.Nonvalue-maximizing behavior is most common:
a.in vigorously competitive markets.
b.when shareholders are poorly informed.
c.when managers own a significant ownership interest.
d.in the production of goods rather than services.

ANS:B

8.Government regulation is important because government:
a.regulation reduces public-sector employment.
b.produces most of society’s services output.
c.produces most of society’s material output.
d.uses scarce resources.

ANS:D

9.The share of revenues paid to suppliers does not depend upon: a.resource scarcity.
b.input market competition.
c.output market competition.
d.relative productivity.

ANS:C

10.Warren Buffett looks for “wonderful businesses” that feature: a.ongoing innovation.
b.large capital investment.
c.consistent earnings growth.
d.complicated business strategies.

ANS:C

11.To maximize value, management must:
a.maximize short run revenue.
b.minimize short run average profit.
c.maximize long run profit.
d.maximize short run profit.

ANS:C

12.Value maximization is broader than profit maximization because it considers: a.total revenues.
b.total costs.
c.real-world constraints.
d.interest rates.

ANS:D

13.Industry profits can be increased by constraints on:
a.natural resources.
b.imports.
c.skilled labor.
d.worker health and safety.

ANS:B

14.Managers display less than optimal behavior if they seek:
a.to maximize leisure.
b.to maximize community well-being.
c.to maximize employee welfare.
d.an industry-average profit rate.

ANS:D

15.Unfriendly takeovers have the greatest potential to enhance the market price of companies whose managers:
a.maximize short-run profits.
b.maximize the value of the firm.
c.satisfice.
d.maximize long-run profits.

ANS:C

16.Value maximization theory fails to address the problem of:
a.risk.
b.uncertainty.
c.sluggish growth.
d.self-serving management.

ANS:D

17.Constrained optimization techniques are not designed to deal with the problem of:
a.self-serving management.
b.contractual requirements.
c.scarce investment funds.
d.limited availability of essential inputs.

ANS:A

18.Economic profit equals:
a.normal profits plus opportunity costs.
b.business profits minus implicit costs.
c.business profits plus implicit costs.
d.normal profits minus opportunity costs.

ANS:B

19.The return to owner-provided inputs is an:
a.implicit cost.
b.economic rent.
c.entrepreneurial profit.
d.explicit cost.

ANS:A

20.To be useful, the theory of the firm must:
a.refrain from abstraction.
b.only consider quantitative factors.
c.accurately predict real-world phenomena.
d.rely upon realistic assumptions.

ANS:C

21.The value of a firm is equal to:
a.the present value of tangible assets.
b.the present value of all future revenues.
c.the present value of all future cash flows.
d.current revenues less current costs.

ANS:C

22.The value of the firm decreases with a decrease in:
a.total revenue.
b.the discount rate.
c.the cost of capital.
d.total cost.

ANS:A

23.Direct regulation of business has the potential to yield economic benefits to society when:
a.barriers to entry are absent.
b.there are no good substitutes for a product.
c.many firms serve a given market.
d.smaller firms are most efficient.

ANS:B

24.Monopoly exploitation is reduced by regulation that:
a.enhances product-market competition.
b.increases the bargaining power of workers.
c.increases the bargaining power of employers.
d.restricts output.

ANS:A

25.A typical annual rate of return on invested capital is: a.5%.
b.10%.
c.15%.
d.20%.

We can write a custom essay

According to Your Specific Requirements

Order an essay

You May Also Find These Documents Helpful

Ten Principles of Economics

The administration of society\'s assets is vital in light of the fact that assets are rare. Scarcity alludes to the constrained idea of society\'s assets. Economics includes the investigation of how society deals with its rare assets In many social orders, assets are allotted through the consolidated choices and activities of a huge number of family units and firms. Hence, financial analysts must examination: 1)...

The key elements of the financial plan

One of the fundamental tools used in managing account, profit forecasting and pricing strategies is definitely the “break-even analysis”, that can be defined as “a technique for analysing how revenue, expenses and profit vary with changes in sales volume or simply it is the analysis that enables any professional organisation to determine the break-even point”. The “break-even point” or BEP can be considered as “the...

Managing fixed and variable costs in a...

Explain the fixed and variable costs in relation to the organization In management accounting, cost management has a crucial role and finds its foundations in understanding “cost behavior”. “Cost behavior analysis” can be defined as “the study of how cost changes when there is a change in an organization’s level of activity”. Managers need to analyze the behavior of three different types of costs: -...

Types of Costs in Management Accounting

In management accounting, cost management has a crucial role and finds its foundations in understanding “cost behavior”. “Cost behavior analysis” can be defined as “the study of how cost changes when there is a change in an organization’s level of activity”. Managers need to analyze the behavior of three different types of costs: - Fixed costs; - Variable costs; - Semi-Variable (or mixed) costs. A...

Cost Sheet: Meaning, Advantages and Preparation

Like for any other business, it is very important for hotels tracking how much money is being spent when taking a new project and running their daily operations, considering the revenue made and the profit generated during a specific period. The most valuable tool to keep track of the expenditures is the “basic cost statement”, also known as “basic cost sheet”, that can be defined...

Get Access To The Full Essay
icon
300+
Materials Daily
icon
100,000+ Subjects
2000+ Topics
icon
Free Plagiarism
Checker
icon
All Materials
are Cataloged Well

Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, we can send it to you via email.

By clicking "SEND", you agree to our terms of service and privacy policy. We'll occasionally send you account related and promo emails.
Sorry, but only registered users have full access

How about getting this access
immediately?

Become a member

Your Answer Is Very Helpful For Us
Thank You A Lot!

logo

Emma Taylor

online

Hi there!
Would you like to get such a paper?
How about getting a customized one?

Couldn't Find What You Looking For?

Get access to our huge knowledge base which is continuously updated

Next Update Will Be About:
14 : 59 : 59
Become a Member