We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy

Final Exam Study Guide Essay Sample

essay
The whole doc is available only for registered users OPEN DOC
  • Pages:
  • Word count: 781
  • Category: average

Get Full Essay

Get access to this section to get all help you need with your essay and educational issues.

Get Access

Final Exam Study Guide Essay Sample

This study guide will prepare you for the Final Examination you will complete in the final week. It contains practice questions, which are related to each week’s objectives. In addition, refer to each week’s readings and your student guide as study references for the Final Examination.

Week One: Descriptive Statistics and Probability Distributions

Objective: Compute descriptive statistics for given data sets.

1. In 1995, the cost of unleaded gasoline was $0.95 per gallon. In 2010, the same type of gasoline costs $3.00 per gallon. To determine the amount of change, we have to use the a. moving average technique

b. geometric mean of 2 years
c. geometric mean rate of increase
d. weighted mean of the 2 years

Objective: Apply probability concepts related to discrete and continuous probability distributions.

2. Which of the following is a major difference between the binomial and the hypergeometric distributions? a. The sum of the outcomes can be greater than 1 for the hypergeometric. b. The probability of a success changes from trial to trial in the hypergeometric distribution. c. The number of trials changes in the hypergeometric distribution. d. The outcomes cannot be whole numbers in the hypergeometric distribution.

3. In which of the following distributions is the probability of a success usually small? a. Binomial
b. Poisson
c. Hypergeometric
d. Normal

Week Two: Research and Sampling Designs

Objective: Apply the central limit theorem to sample means.

4. The mean of all the sample means and the population mean will
a. always be equal
b. always be normally distributed
c. characterized by the standard error of the mean
d. none of these

Objective: Construct confidence intervals for a mean.

5. What would happen to the width of the confidence interval if the level of confidence is lowered from 95% to 90%? a. Increase
b. Double
c. No change
d. Decrease

6. We wish to develop a confidence interval for the population mean. The shape of the population is not known, but we have a sample of 40 observations. We decide to use the 92% level of confidence. What is the appropriate value of z? a. 1.96

b. 1.65
c. 2.58
d. 1.75

Week Three: Research Methods and Business Decisions

Objective: Apply concepts of probability to business decisions.

7. When we find the probability of an event happening by subtracting the probability of the event not happening from 1, we are using a. subjective probability
b. the complement rule
c. the general rule of addition
d. the special rule of multiplication

Week Four: Data Collection

Objective: Determine appropriate measurement scales for a given research design.

8. The difference between rated and ranked data is that
a. they are the same
b. the rating is based on the same interval between points of comparison; ranking is not c. one is nominal and the other is ordinal
d. the rating is qualitative and ranking is quantitative

9. Attitude and opinion scales most often use
a. the nominal level of measurement
b. the ratio level of measurement
c. the interval level of measurement
d. the ordinal level of measurement

Week Five: Data Analysis

Objective: Conduct one-sample and two-sample tests of hypothesis.

10. A random sample of 10 observations is selected from the first normal population and 8 from the second normal population. For a one-tailed test of hypothesis (.01 significance level) to determine if there is a difference in the population means, the degrees of freedom are a. 18

b. 17
c. 16
d. 15

Objective: Perform variance and chi-square analyses.

11. If we want to test the relationship between using a cell phone while driving and being involved in a car accident, we would use a a. z-test for one population mean
b. chi-square test of independence
c. t-test for two population means
d. chi-square goodness-of-fit test

Week Six: Perform Correlation, Linear Regression, and Multiple Regression Analysis

Objective: Perform correlation, linear regression, and multiple regression analysis.

12. The occurrence of multicollinearity in multiple correlation and regression is checked by a. the Durbin Watson Statistic
b. the coefficient of determination
c. the variance inflationary factor
d. residuals

13. If the correlation between age of a home and money spent for repairs is +.80, a. 80% of the variation in the money spent for repairs is explained by the age of the home b. 64% of the money spent for repairs is unexplained by the age of the home c. 64% of the money spent for repairs is explained by the age of the home d. 80% of the money spent for repairs is unexplained by the age of the home

Answer Key

1. c
2. b
3. b
4. a
5. d
6. d
7. b
8. b
9. c
10. c
11. b
12. c
13. c

We can write a custom essay

According to Your Specific Requirements

Order an essay

You May Also Find These Documents Helpful

Statistics Exercise

Exercise 16: Mean and Standard Deviation 1. The researchers analyzed the data they collected as though it were at what level of measurement? a. Nominal b. Ordinal c. Interval/ratio d. Experimental Answer: c. The researchers analyzed the data as though it were at the interval/ratio level since they calculated means (the measure of central tendency that is appropriate only for interval/ratio level data) and standard...

Summarizing and Presenting Data

The data collected in the BIMS case study had two major errors. The first error was when the office support staff member made the decision to use “0” if the employee did not answer the question. Two out of the ten questions received a response from each employee who completed the survey. About 17 employees provided a no response in eight of the questions and...

The Nielsen Company (Hong Kong) Limited Client...

Instructions: Solve each problem using the workspace provided. Record your answers on the answer sheet provided. You are welcome to use a calculator for your analyses. International Juice Inc. plans to introduce a new line of fruit juices with three different flavors: cherry, grape and apple. 50% of buyers will buy cherry, 20% will buy grape, and 30% will buy apple. Cherry buyers will buy...

Marriot Corporation Cost of Capital

Marriott uses its' cost of capital estimates to create a hurdle rate to effectively run operations. Marriott uses these estimates to operate its four financial strategies. These are managing rather then owning hotel assets, investing in projects that increase shareholder value, optimizing the use of debt in the capital structure and repurchasing undervalued shares. If the company uses its overall WACC it may have divisions...

Manzana Insurance

Manzana Insurance is the second largest Insurance Company in the Property Insurance space in California. The case relates to one particular branch, the Fruitvale branch, which has been losing market share to its competitor Golden Gate. This branch deals with the commercial property insurance and has three underwriter teams that cater to 3 geographic territories. On an average, the Fruitvale branch receives around 39 requests...

Get Access To The Full Essay
icon
300+
Materials Daily
icon
100,000+ Subjects
2000+ Topics
icon
Free Plagiarism
Checker
icon
All Materials
are Cataloged Well

Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, we can send it to you via email.

By clicking "SEND", you agree to our terms of service and privacy policy. We'll occasionally send you account related and promo emails.
Sorry, but only registered users have full access

How about getting this access
immediately?

Become a member

Your Answer Is Very Helpful For Us
Thank You A Lot!

logo

Emma Taylor

online

Hi there!
Would you like to get such a paper?
How about getting a customized one?

Couldn't Find What You Looking For?

Get access to our huge knowledge base which is continuously updated

Next Update Will Be About:
14 : 59 : 59
Become a Member