We use cookies to give you the best experience possible. By continuing we’ll assume you’re on board with our cookie policy

# National Cranberry Cooperative Essay Sample

The whole doc is available only for registered users OPEN DOC

## A limited time offer!

Get a custom sample essay written according to your requirements urgent 3h delivery guaranteed

Order Now

## National Cranberry Cooperative Essay Sample

Problems with NCC
• Overtime costs
• Truck waiting
• Wet harvesting becoming more common than dry harvesting
• Even more overtime and truck waiting problems in the future

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

Process flow chart

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

Bottleneck and overtime hours
• On peak days can expect 18,879 bbls
• Wet berries → 0.7*18,879 = 13,215 bbls/day
• Wet berry process time → total bbls/dryer capacity → 13,215 bbls/600 bbls/hr = 22 hours
• Dry berries process time → 5,664 bbls/600 bbls/hr =9.44 hours • Buying an extra dryer for \$60,000 increases dryer capacity from 600 to 800 bbls/hr
• New wet berries process time → 13,215/800 =16.5 hours
• New dry berries process time → 5,664/400 = 14.2 hours
• Reduces bottleneck by 22-16.5 = 5.5 hours
• Saves 5.5 hours of overtime on peak days

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

What if we added another dryer?
• Dryer processing capacity increases to 1000 bbls/day
• Wet berries process time → 13,215/1000 = 13.2 hours
• Dry berries process time → 13.2 hours + (5,664-13.2*200)/1200 = 15.9 hours

• The dry berry processing time becomes new bottleneck
• Limits benefit of second dryer 16.2-15.9 = 0.3 hours reduction in process time
• Need to increase separator capacity to realize full 3 hour reduction in process time from a 2nd dryer

• Second dryer not worth the investment

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

How does alleviating dryer bottleneck impact truck waiting
times?
• Inventory builds up in bins at a rate of 18,879 bbls*0.7/12 hours – 600 bbls/hour = 501 bbls/hour
• When last truck arrives at 7pm
• There is 501 bbls/hr*12 hours = 6,012 barrels of inventory must be processed
• Bins can only hold 3,200 bbls
• 6,012-3,200 = 2,812 bbls must remain in trucks
• 2,812 bbls/75 bbls/truck = 38 trucks sit idle

• By adding extra dryer they can process 800 bbls/hr
• Inventory build up is reduced to 18,879*0.7/12 – 800 = 301 bbls/hr • 301*12 hrs = 3,612bbls of inventory remaining
• Bins hold 3,200
• 3,612-3,200 = 412 bbls remaining in trucks
• Only 412/75 = 6 trucks remaining idle compared to 38

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

Increasing max no. of wet bins should alleviate remaining idle time
• One bin holds 250 bbls
• Adding 2 bins increases holding capacity by 500 bbls which is more than enough to hold remaining 415 bbls of inventory build up calculated in previous slide

• Truck idle time at the dumper completely eliminated
• By buying one extra dryer and converting two dry bins to wet bins

• Dryer reduces bulk of overtime cost ( approximately 25% reduction) • Remaining overtime cost can be eliminated by scheduling

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To Create Value; Walter T. Towner 2014

Questions?

OIE 500 – Analyzing And Designing Operation To
Create Value; Walter T. Towner 2014

We can write a custom essay

Order an essay
300+
Materials Daily
100,000+ Subjects
2000+ Topics
Free Plagiarism
Checker
All Materials
are Cataloged Well

Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, we can send it to you via email.

Sorry, but only registered users have full access

immediately?

Become a member

Thank You A Lot!

Emma Taylor

online

Hi there!
Would you like to get such a paper?
How about getting a customized one?

Can't find What you were Looking for?